Priča o omletu

Ariete > Vesti > Priča o omletu

Ko je izmislio omlet?

Ok, ovo pitanje možda nije neko koje vas može držati budima noću, ali je svakako uvek zabavno istražiti poreklo naše omiljene hrane.


Počnimo sa samim imenom. Omlet je reč francuskog porekla i prvi put je službeno korišćena u francuskoj publikaciji posvećenoj kuvanju – “Cuisine Bourgeoise” krajem 17. Veka, iako je reč „alumete“ korišćena u 14. Veku. Naravno, ovo je samo ime, pa su šanse da je jelo bilo već neko vreme prisutno pre nego što se našlo u francuskim knjigama.

Da li je omlet globalno otkriće?
Izgleda da je omlet sastavni deo svake kulture sveta. Rimljani, Persijanci su imali vlasitiu varijaciju na temu omleta a čak i drevni Japanci. Čini se da su ljudi na različitim meridijanima otkrili da izlivanje jaja u zagrejan tanjir, zajedno sa ostalim sastojcima predstavlja odličan izbor za jelo.

Napoleonova legenda
Možda je najpoznatiji istorijski trenutak omleta (ili barem mit) da je Napoleon Bonaparte i njegova vojska putuju kroz mali grad, gde mu je lokalni domaćin poslužio omlet. Napoleon, toliko impresioniran ovim jelom, naredio je da se donesu sva jaja u gradu kako bi se narednog dana napravio ogroman omlet za njegovu vojsku. Bilo da se to zapravo dogodilo ili ne, obeležen je početak godišnjeg festivala u gradu Bisjer, u Francuskoj, gde se svake godine napravi ogromna količina omleta, za užitak svih građana.

Dakle, našli smo malo informacija o jelu. Gladni ste? Prionite na pripremu omiljenog obroka u aparatu za omlet, imamo puno neverovatnih recepata za vas 🙂 !