Njegovo veličanstvo, hamburger

Ariete > Vesti > Njegovo veličanstvo, hamburger

Jedete hamburgere često? Znate li da se oko njegovog porekla i danas vode polemike i razvijaju razne teorije? Jedno je sigurno – njemu su ime dali Nemci koji su imigrirali u Ameriku krajem 19. Veka, aludirajući time na grad Hamburg. Koje su teorije u opticaju?

Teorija 1: Zahtev bogatog biznismena
Legenda kaže da je jedan bogati biznismen posetio grad Nju Heven i u lokalnom restoranu poručio „kaloričnu hranu koja će brzo biti spremljena i koju će moći usput i bzro da pojede“. Vlasnik restorana, u momentu je odlučio da parče mlevene govedine stavi između dva parčeta hleba čime je stvorio hamburger.

Teroija 2: Hamburger Čarli
Čarli Nagrin je prodavao goveđe ćuftice u svom kiosku hrane u Viskonsinu. Vremenom, shvatio je da mu je isplativije da ih stavlja između dva parčeta hleba i poveća cenu, nego da vodi bitku sa posluživanjem na tanjiru.

Teorija 3: Teksas, krajem 1880- ih godina
Lokalni biznismen Flečer Dejvis je u jednom trenutku odlučio da otvori restoran u kojem će se praviti neko jelo od njemu omiljenog goveđeg mesa. Od tada, snagom ljudske reči „od usta do usta“ širi sepriča kako je on zapravo tvorac hamburgera.

Teorija 4: Nastanak prvog hamburgera u Ohaju
Dva brata, Čarls i Frenk Menčes, prodavali su hranu na sajmovima hrane širom zemlje. U jednom trenutku, ostali su bez svinjskog mesa, koje je esencijalni sastojak za sendvič sa kobasicama, te su se odlučili da nabave goveđe meso, iskombinuju sa sosevima i ubace u lepinju.

Nikada nećemo saznati i biti stoprocentno sigurni koja od teorija je istinita, ali je činjenica: Ko god je tvorac hamburgera, večno smo mu zahvalni!